Amintiri despre zapada

12 Noi

A trecut vara, a venit toamna. Nu stiu cat e de normal, dar parca toamna nu mai vrea sa sa lase locul liber pentru iarna.. afara e inca soare si temperaturi de 20°C.

Pe unii, iarna ii umple de bucurie. Pe altii, ii infioara.. In timpe ce pentru o parte dintre noi iarna inseamna zapada, Craciun , Revelion, pentru altii inseamna doar frig, nervi in trafic si facturi umflate la incalzire.

Imi aduc aminte cu drag de iarna din copilaria mea .. Eram la scoala si aveam teme, dar nu stateam deloc in casa, ieseam afara pana seara tarziu la bataie cu zapada. Impreuna cu baietii de la bloc construiam cazermate din bulgari imensi de zapada si duceam adevarate batalii cu bulgari pana ni se invineteau mainile de frig. Dar asta nu ne impiedica sa iesim si in urmatoarea zi.

Bulgari asemenea cazermatelor construiam si pentru a bloca strada. 3-4 bulgari erau indeajuns pentru a bloca strada si a starni nervii vecinilor de la bloc.

Cand mama incerca sa ma tina in casa, tot gaseam o metoda de a scapa la zapada. Imi aduc aminte ca m-a trimis mama sa fac cumparaturile, iar eu in loc sa merg la cumparaturi am mers „la agatat” (cum ziceam pe atunci). Intrucat pe strada se formase un adevarat patinoar, zeci de baieti eram la strada la agatat de autobuze si masini. Din fericire „la agatat” nu am avut incidente majore.

Printre iesirile la sanius pe Dealul Miroslava, mai faceam uneori cate o oprire si la canalele de pe ses-ul Bahluiului. Aici, zapada atingea chiar 2-3 metri si sapam pentru a creea adevarate tuneluri pe sub zapada. Jos in tuneluri era dos si mult mai cald decat la suprafata.

Daca am scris doar despre cateva dintre nazdravaniile legate de zapada, nu inseamna ca nu mergeam cu colinda si uratul … obiceiuri care din pacate acum la oras, nu se mai practica. Toate scarile au interfoane, iar copii nu mai ies asa cum faceam noi. Poate anul asta am noroc, nu ca anul trecut cand nu am avut deloc colindatori.. Trist!


Cu acest articol particip la Concurs Vile Pensiuni.

No comments yet

Leave a Reply